Sanacija objekta s pomočjo IR kamere

Odkrivanje toplotnih mostov/izgub s pomočjo IR kamere

IR, termovizijska ali toplotna kamera

Pri infrardeči fotografiji se uporabljajo infrardeči filtri, ki zajamejo samo svetlobo v infrardečem spektru, elektromagnetno valovanje oz. toplotno ali infrardeče sevanje snovi. Tako je infrardeča kamera (tudi termovizijska ali toplotna kamera) pripomoček, ki zaznava elektromagnetno valovanje z valovnimi dolžinami, daljšimi od valovnih dolžin vidne svetlobe (navadna kamera), a npr. krajšimi od mikrovalovnih. Za razliko od nam vidnega polja, ki zajema od približno 380–750 nanometra dolge elektromagnetne valove, infrardeča kamera zaznava sevanje do valovne dolžine 1 mm.

Uporaba IR kamere pri vzdrževanju/sanaciji nepremičnin

Dražitve energentov in posledično vedno višji stroški ogrevanja ter tudi večja ekološka ozaveščenost etažnih lastnikov predstavljajo potrebe po vzpostavitvi energetske učinkovitosti stavb. Povečana poraba energije ter visoki stroški za ogrevanje so poleg omenjene dražitve energentov velikokrat odraz slabe toplotne izolacije stavb, napak pri vgradnji oken ali vrat, napak pri gradnji ali napak pri izvedbi toplotne izolacije objektov, hidroizolacije streh, teras oz. balkonov ipd. Te napake se po navadi odražajo v povečani vlažnosti sten, pojavu plesni ali v kakšni drugi obliki poslabšanja bivalnih pogojev.

Običajno pa se te vidne napake pokažejo šele po daljšem obdobju, oziroma takrat, ko so posledice že vidne. Pogosto se ob pojavu sanira zgolj posledico, vzroka pa ni mogoče določiti dovolj zanesljivo ali pa se ga celo v celoti zanemari. Zaradi tega so tudi dolgoročne sanacije, obsežnejše in drage.

S termovizijskim pregledom lahko odkrijemo te napake, z natančnim pregledom IR-posnetka pa je mogoče razbrati in izpostaviti tudi vzrok.

Primer večstanovanjske stavbe s problemom zamakanja oz. z napako v fasadi

Infrardeča kamera (zgornji del objekta)Infrardeča kamera (spodnji del objekta)Fotografija objekta brez IR

 

 

 

 

 

S pomočjo zgornjih IR fotografij lahko razberemo, da je izvor zamakanja fasade v zgornjem delu fasade večstanovanjskega objekta, na ta način pa lahko sanacijo torej lokacijsko omejimo. V tem primeru je razlika v temperaturi  med spodnjim in zgornjim delom večstanovanjske stavbe 1, 2 stopinje Celzija.

Certifikat za uporabo infrardeče kamere

Pri podjetju Metalka Stanovanjske storitve d.o.o. smo s strani ISO 9001 certificiranega podjetja za podeljevanje certifikatov za upravljanje z IR kamerami pridobili omenjeni certifikat in lahko s termovizijskim pregledom natančno definiramo zgoraj izpostavljene napake in odkrijemo vzroke. S tem posegom naročniku prihranimo marsikatere nevšečnosti, ki spremljajo dolgotrajne sanacije.

Oddajte povpraševanje