STA: Pregled ukrepov MOL za preprečevanje širjenja koronavirusa


STA, Ljubljana, 16. marca

Z današnjim dnem so po vsej državi začeli veljati novi ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa. Svoja vrata so začasno zaprle vse vzgojno-izobraževalne ustanove, od polnoči je prepovedan javni prevoz. Zaprti so hoteli, gostilne, velnes, kinodvorane, frizerji, kozmetični saloni, športno-rekreacijske in kulturne storitve.

Odprte ostajajo prodajalne z živili in medicinskimi pripomočki, lekarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike.

V nadaljevanju objavljamo dodatne ukrepe po nekaterih občinah.

LJUBLJANA

V Mestni občini Ljubljana bodo otrokom iz socialno šibkih družin in starostnikom, ki naj ne bi zapuščali svojih stanovanj, organizirali dostavo hrane na dom. Hrano bodo dnevno razvažali prostovoljci, vozniki Ljubljanskega javnega potniškega prometa. Za šolske in vrtčevske otroke se potrebe javijo na osnovne šole ali vrtce, ki jih obiskujejo. Starostniki, ki potrebujejo dostavo živil in zdravil na dom, naj pokličejo Rdeči križ Slovenije, območno združenje Ljubljana, na telefonsko število 040/788-698, vsak dan med 8. in 16. uro.

Del tržnice na prostem, kjer se prodajajo živila, in pokrita tržnica, bosta odprta, vendar s spremenjenim delovnim časom. Od torka bodo tržnice odprte od ponedeljka do sobote, od 6. do 14. ure. Prodajalci bodo oproščeni plačila najemnine za mesec marec.

Od danes bosta zaprti enoti Lekarn Ljubljana, in sicer Lekarna Tehnološki park in Lekarna Levstik, spremenjen obratovalni čas pa imajo enote Lekarna Bavarski dvor (pon.-pet.: 7.00-15.00, sob.: 8.00-13.00, nedelja in prazniki zaprto) in Lekarna Bežigrad (pon.-pet: 8.00-16.00, sobota, nedelja in prazniki zaprto). Glede na trenutne razmere se obratovalni čas posameznih enot Lekarne Ljubljana spreminja. Informacije o tem so dostopne na spletni strani www.lekarnaljubljana.si/poslovalnice.

Najemniki prostorov, ki so v lasti Mestne občine Ljubljana, bodo oproščeni plačila najemnine za obdobje od 15. do najmanj 31. marca 2020.

Vsa parkirišča v lasti Mestne občine Ljubljana so brezplačna. To velja za vsa parkirišča (z zapornicami) in parkirna mesta, za katera parkirnino plačujemo na parkomatih, razen za garažne hiše. Brezplačna so tudi parkirišča Slovenskih železnic na Masarykovi, Vilharjevi in Tivolski cesti.

Odvoz odpadkov na območju JP Voka Snaga je prilagojen novim razmeram. Uporabnike prosijo, da zabojnike, ki ne bodo izpraznjeni po predvidenem urniku, pustijo na prevzemnih mestih. Izpraznili jih bodo takoj, ko bo to mogoče. Do preklica ne sprejemajo naročil in ne izvajajo odvoza kosovnih odpadkov. Do nadaljnjega bodo zaprti vsi zbirni centri za zbiranje odpadkov. Vse javne sanitarije na območju Mestne občine Ljubljana, ki so v upravljanju omenjenega podjetja, so do preklica zaprte. Zagotovljeno je neprekinjeno delovanje vseh komunalnih čistilnih naprav in črpališč.

Do nadaljnjega sta zaprta ZOO Ljubljana in Ljubljanski grad. Prav tako ne obratuje tirna vzpenjača.

Zavetišče za živali Ljubljana do nadaljnjega posluje v omejenem obsegu. Za nujne zadeve so dosegljivi na telefonsko številko 01 256 02 79.

Izvajanje nalog na upravni enoti je omejeno na najbolj nujne zadeve. Za obisk upravne enote se mora stranka predhodno naročiti po telefonu oziroma preko elektronskega sporočila ali preko navadne pošte. Stranke se sprejema samo za najnujnejše primere, iz razlogov, ki so življenjskega pomena, o stopnji nujnosti upravne naloge bo odločila pooblaščena dežurna oseba. Oddelek za javni red, promet in matične zadeve je dosegljiv na telefonski številki 01 306 30 02, oddelek za tujce pa na 01 306 32 60.

Celoten članek objavljen na: https://www.sta.si/2739875/pregled-ukrepov-po-obcinah-za-preprecevanje-sirjenja-koronavirusa